Blogivierailu - Emmi

15.03.2019

Onko painosta puhuminen tabu?

Moikka! Mä oon Emmi Aihos @emskipihla Instagram tilin takaa. Aloitin tämän vuoden tammikussa Wellnetten yksilövalmennuksen, ja raportoinkin rehellisesti Instagramiini tästä matkasta. Nyt tulin vierailulle tänne Wellnetten blogiin kirjoittamaan aiheesta, onko painosta puhuminen tabu?

Tuntuu, että painosta puhuminen on nyky-yhteiskunnassamme kiellettyä.

Onko herkut vihollisia? Onko ylipainoinen uhri? Onko painosta mainitseminen syyllistämistä?

Mä olin ja no olen vieläkin ylipainoinen, en huomattavasti enää tällä hetkellä. Mutta tammikuun alussa sen kyllä vielä huomasi. Pituudeltani olen 156,5cm ja painoin tammikuun alussa 72,5kg, nyt onneksi tuosta painosta tultu jo hyvin alaspäin. Teini-iässä olin todella pienikokoinen ja heikko, mutta en alipainoinen vaan normaalipainon alarajoilla. Paino hiipi salakavalasti vuosien mittaan, mutta olen siis kokenut kummatkin ääripäät. Olen kokenut miltä tuntuu olla pienikokoinen ja miltä tuntuu olla ylipainoinen.

Kun olin normaalipainon alarajoilla, sain kuulla mm. kommentteja "Söisit jotain", "Etkö oo ollut ruoka-aikaan kotona?", "Oot kyllä jo ruma, kun oot niin laiha" ym.

Kaikista mielenkiintoisinta oli, että nämä kommentit tulivat minua vanhemmilta naisilta, ei oman ikäisiltäni. En tarkoita vanhuksia, vaan keski-ikäisiä ihmisiä. Vihaan sanaa laiha, mutta käytän sitä nyt tässä kontekstissa.

Kun ihminen on laiha, on nähtävästi hyväksyttävää huomauttaa siitä? Kun ihminen on ylipainoinen, siitä ei saa huomauttaa. Miksi?

Olen Facebook ryhmässä, jossa keskitytään painonpudotukseen ja keskustelut pyörivät tämän aihe-alueen ympärillä. Kun joku julkaisee ryhmään ennen-jälkeen muutoskuvat ja jälkeen kuva on sellainen, missä henkilö on todella hyvässä ja timmissä kunnossa, on hyvin yleistä, että kommentit ovat ihan järkyttäviä. "Nyt taitaa todellakin riittää dieetti", "Oot jo liian laiha", "Älä laihduta enempää, ennen kuva oli parempi".

Mikä ajaa ihmisen kommentoimaan näin? Kysyn tätä teiltä, jotka kommentoitte näin. Ja teitä on paljon. Miksi te ette voi olla iloisia toisen puolesta, ja kommentoida "Wau miten upea muutos, kovan työn olet tehnyt. Onnittelut!". Eiköhän me kaikki tiedetä tähän vastaus? Kateellisuus. Yleensä kun vähän selaa näitä kommenttien laittajia ja käy katsomassa heidän profiileitaan, paljastuu huonovoivan näköisiä ylipainoisia henkilöitä. En yleistä täysin, mutta suurin osa. Jos sanoo asiasta, tulee kommentti "Nonni, kateellisuuskortti vedetty esiin. Mä en ainakaan halua näyttää noin rumalta ja laihalta". Ja karuselli pyörii taas.

Mä väitän, että harvat omaavat niin hyvän itsetunnon, että olisivat täysin tyytyväisiä omaan vartaloonsa. Aina löytyy jotain vikaa omasta kropasta. Ja sen takia kateellisuus puskee usein esiin negatiivisina kommentteina onnistujille.

Mutta sitten nämä samat "Oot liian laiha" - kommentoijat ovat myös niissä ketjuissa puolustamassa ylipainoisia henkilöitä, miten he näyttävät kauniilta ja lihavaksi ei saa missään nimessä haukkua. Ollaan nyt päästy tilanteeseen, jos joku on oikeasti alipainoinen ja kärsii vaikka anoreksiasta, hänestä saa sanoa miten kamalan laiha hän on. Ja hänen pitäisi ehdottomasti lihottaa itseänsä.

Tökkään nyt muurahaispesää pahasti, koska seuraavasta puhuminen vasta tabu onkin.

Mietin myös monesti sitä minkä vuoksi alleviivaten todella lihaville ihmisille sanotaan, että olet kaunis juuri noin eikä tarvitse pudottaa painoa? Miksi? Miksi on hyväksyttävää sanoa alipainoiselle, että hänen pitää syödä enemmän, mutta todella ylipainoiselle ei saa sanoa, että hänen pitäisi syödä vähemmän ja terveellisemmin? Kummatkin on faktaa, toisen pitäisi syödä enemmän ja toisen vähemmän. Mutta kuka on oikeutettu sanomaan tästä henkilölle? Tuntuu, että alipainoiselle ihmiselle saa huomauttaa kuka vaan, mutta ylipainoiselle ei kukaan muu kuin lääkäri? Ja tämä henkilö varmasti myös itse tiedostaa asian, oli hän yli-tai alipainoinen. Miksi juuri sinä haluat olla etuoikeutettu itsevaltias, jolla on oikeus huomauttaa tästä asiasta?

Kolmas asia mihin itse henkilökohtaisesti törmään, on omasta painostani puhuminen. Huomaan selvästi välttäväni aihetta, koska tiedän millaisen hälyn se aiheuttaa. Kun julkaisin Instagramissani elämäntapamuutos-projektistani, sain lukuisia kommentteja "Muista katsoa enemmän mittanauhaa, painolla ei ole väliä". Ja nyt haluan vastata suoraan:

Kyllä, tiedän että mittanauha ratkaisee. Mutta minulle on myös painolla väliä, paljon.

Ja siihen ei ole kukaan sanomaan muuta tai muuttamaan ajatustani, se on minun mielipiteeni. Ja varmasti monen muun, joka ei uskalla tuoda sitä julki. Sinulla on oma mielipiteesi, mutta minulla on myös omani. Tuntuu, että en saisi iloita siitä, että tiputin esimerkiksi kolme kiloa. En saa onnittelua, vaan kommentin "Paino ei ratkaise, muista muru katsoa mittanauhaa". Oikeasti mä heitän sen mittanauhan kohta jorpakkoon, kun oon niin kyllästynyt tähän kommenttiin. Kommentista tulee mieleen, että pidätkö sä mua ihan tyhmänä? Tottakai mä myös painon punnitsemisen lisäksi mittaan itseni. Ja tottakai mä myös mittaamisen lisäksi punnitsen itseni.

Toinen kommentti mitä kuulen paljon, koska olen nyt melkein normaalipainoinen on "Oot jo ihan hyvä noin, ei sun tarvitse enempää laihduttaa". Kyllä tarvitsee, koska haluan. Ja toisekseen mä en laihduta. Edelleenkin mä olen yksilö ja ihminen jolla on omat mielipiteet ja ajatukset. Jos en ole tyytyväinen vartalooni, mulla on oikeus muokata sitä. Mulla on oikeus elää terveellisesti ja harrastaa liikuntaa ja kiinteyttää mun kroppaa. Se ei ole keltään pois. Mä tiedän itse, kun olen tyytyväinen. Mutta ei, mä en lopeta silloinkaan kun olen tyytyväinen kroppaani. Koska mä en laihduta, mä olen aloittanut elämäntapamuutoksen. Elämätapamuutosta ei lopeteta, miten se muuten olisi elämäntapamuutos? Ei siltä olla tauolla. Vaan elämätapamuutos on uusi ajattelutapani ja näkökantani asioihin, miten nykyään ja jatkossa aion toimia itseni hyväksi läpi elämäni.

Joten, miettikää ennen kuin kirjoitatte mielipiteenne julki toisen julkaisuun. Miettikää mitä saavuttaa kommentilla "Ei tarvitse ainakaan enempää laihduttaa" tai kommentilla "Saisit syödä vähemmän". Eletään jokainen omaa elämää, ja tehdään kropallemme juuri niitä asioita mitkä itse koemme hyviksi. Jos se on sulla pullansyönti päivittäin, niin antaa mennä vaan. Mutta älä mene kommentoimaan toisen julkaisuun, että hän on laihduttanut tarpeeksi. Tai jos se on sulla itsesi nälässä pitäminen, älä mene kommentoimaan toisen julkaisuun, että hän syö liikaa pullaa.

Puhutaan painosta avoimesti, ja murretaan se tabu. Annetaan ihmisten käydä puntarilla jos ne haluaa, tai olla käymättä. Annetaan jokaisen valita vapaasti mittanauha tai puntari, tai kummatkin.

Rakkaudella,

@emskipihla