Blogivierailu - Tiia

25.01.2019

Saanko esitellä, mun ihana yhteistyökumppani Tiia!


Moi! Mun nimi on Tiia, ja mä olen pt ja sertifioitu MindCoach®. Olen 23-vuotias täysipäiväinen opiskelija. Valmennustyötä olen tehnyt noin viisi vuotta. Asun ja valmennan Keski-Suomessa, Jyväskylässä. Lisäksi teen lähivalmennuksia yhteistyössä toisen voimavalmentajan kanssa Kokkola-Lohtaja-Oulu-akselilla sekä omia etävalmennuksia (mentaali ja ravinto) koko Suomessa.

Janeten kanssa ollaan suunniteltu yhteisiä blogitekstejä meidän vahvuusalueille: elämäntapamuutoksen tekeminen, stressin ja arjen hallinta sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi. Halutaan tarjota teille lukijoille mahdollisimman paljon ohjeita ja apua, jonka voi heti ottaa osaksi omaa arkea! Tullaan kirjoittamaan toistemme blogeihin meidän omista vahvuuksista ja ekoissa postauksissa esitellään itsemme. Kerron nyt ensin itsestäni ja jatkossa kuulet mm. somen kautta mitä kaikkea meillä on meneillään!

Minun tarinani

Ihan rehellisesti, mä olen jostain syystä aina inhonnut liikuntaa. Oon ollut aina vartalotyypiltä pulskahko, en oo ollut koskaan luontaisesti lahjakas missään lajissa, eikä siksi myöskään koululiikunta ei koskaan tuntunut kivalle. Jossain vaiheessa yläasteella kuitenkin salikärpänen puraisi, kun isä otti mukaan salille, ja olen siitä asti käynyt kuntosalilla, joko päälajina tai tekemässä jotain toista lajia tukevaa harjoittelua.

Oman treenaamisen lisäksi lukioaikanani valmensin ja opastin kavereita kuntosalilla ja ravitsemuksen parissa. Lukion jälkeen pidin välivuoden ja kävin vapaaehtoisen asepalveluksen Ilmavoimissa. Asepalveluksen aikana tein paljon työtä oman pään kanssa, jo ihan sen takia, että jaksaisin suorittaa palveluksen loppuun. Palvelus ei ollut minulle helppo ja kaikista syvimpien vesien aikana aloin miettiä ja arvottaa mun elämää kunnolla uusiksi. Päädyin lopulta ajatukseen, että haluaisin tehdä töitä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen parissa, ja samalta istumalta ilmoittauduin personal trainer -koulutusputkeen ja hain kisavalmennukseen.

Ollessani kisavalmennuksessa, huomasin, että olisin kaivannut valmennusta myös pään kanssa. En ollut valmis kisaamaan, enkä edes kisadieettiin. Koko prosessi oli paljon raaempi kuin osasin koskaan kuvitella.

Kotiuduttuani asepalveluksesta valmistuin vuoden sisään pt:ksi ja ravintovalmentajaksi. Vuoden 2016 alussa aloitin personal trainerina ja franchising-yrittäjänä Fitverstaalla. Samoihin aikoihin aloitin body fitness -kisavalmennuksen ja tavoitteeksi asetettiin kevään 2017 SM-kisat. Ollessani kisavalmennuksessa, huomasin, että olisin kaivannut valmennusta myös pään kanssa. En ollut valmis kisaamaan, enkä edes kisadieettiin. Koko prosessi oli paljon raaempi kuin osasin koskaan kuvitella.

Pian kisadieetin aloittamisen jälkeen, aloin huomata rakoilua terveydessäni. Sekä mieli, että keho alkoivat hajota: kyynistyin treenaamiseen ja sairastelin paljon. Omasta päätöksestä kisoja ensin siirrettiin puoli vuotta eteenpäin, mutta kesällä 2017 katkaisin projektin kokonaan. Projektin lopettaminen oli samalla helpotus, että pettymys, ja minulla kesti kauan, ennen kuin osasin käsitellä oman pettymykseni oikein.

Pian dieetin päättymisen jälkeen vuoden uurastuksen, stressin, liian kovaa treenaamisen ja tarkkaan syömisen vaikutukset alkoivat näkyä. Työkalujen puuttumisen seurauksena aloin tunnesyödä, lopetin liikkumisen ja paino alkoi nousta. Painoni nousi vuoden aikana alle 50 kilosta 75:een kiloon, eli reilut 25 kiloa. Aluksi painon nouseminen teki keholle hyvää, hormonitoiminta palasi normaaliksi ja mieliala koheni, mutta pian liiallisesta painosta ja sen rajusta noususta alkoi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

"Vuosi 2017 meni selvitessä, ja vuoden 2018 alussa monen vuoden kumuloitunut stressi levähti päin kasvoja. Paloin loppuun, en pystynyt tekemään töitäni, en treenaamaan, enkä edes ylläpitämään normaaleja arkirutiineja tai ihmissuhteita."

Vuosi 2017 meni selvitessä, ja vuoden 2018 alussa monen vuoden kumuloitunut stressi levähti päin kasvoja. Paloin loppuun, en pystynyt tekemään töitäni, en treenaamaan, enkä edes ylläpitämään normaaleja arkirutiineja tai ihmissuhteita. Helvetillisen kevään jälkeen näin ainoana vaihtoehtona lopettaa valmennustyö, ja keskittyä hetki vain omaan palautumiseen. Silloin ajattelin, että en enää koskaan palaa valmentajan työhön.

Loppuvuoden ajan etsin itseäni, keskitin kaiken energiani palautumiseen, poistin elämästäni asioita ja ihmisiä, joilla ei ollut paikkaa haluamassani elämässä. Liikuin kehoni ehdoilla, joogasin, meditoin, luin, opiskelin, kouluttauduin lisää ja ennen kaikkea: opettelin olemaan läsnä. En voi sanoa olevani vieläkään täysin parantunut, koska tiedän, että toipuminen vie aikaa. Olen rakentanut elämäni uusiksi romahduksen jälkeen omien arvojeni mukaiseksi ja vihdoin itseni näköiseksi. Eläminen omien arvojen mukaisesti on johdattanut minut takaisin valmentajan työn äärelle, ja olen tajunnut, että oikeasti haluankin tehdä juuri sitä.

Mielen valmentamisella tuloksiin

Jo aloittaessani valmennuksia vuonna 2016 minusta tuntui siltä, että minulta puuttuu tärkeitä taitoja ja työkaluja valmentajana. Osaan rakentaa ja ohjelmoida harjoittelua, ohjata ravitsemuksen kanssa, mutta entä sitten elämäntapamuutoksen psyykkinen puoli? Ihminen ei ole pelkästään kudoksia ja biologiaa, vaan kokonaisuus monesta eri ulottuvuudesta: sosiaalisista, psyykkistä ja fyysisistä osista, jotka kaikki vaikuttavat toisiinsa. Liian harvoin näihin osa-alueisiin kiinnitetään huomiota ja liian usein valmennus nähdään vain fyysisten tekijöiden ohjaamisena.

Mun sydäntä lähellä on ehdottomasti henkinen suorituskyky ja resilienssi, palautuminen sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi. Mulle on tärkeää, että jokaisella olisi työkalut hallita omaa stressiä ja tavoitella itselle tärkeitä juttuja ja siksi nää osa-alueet on myös mukana jokaisessa valmennuksessa.

"Tiedän, mistä puhun, koska elän, niin kuin opetan. Elämäni rakentuu nykyään palautumisen maksimoimiselle, ei suorituskyvyn tai selviämisen ympärille."

Olen tehnyt asiat todellakin päin helvettiä itseni kohdalla, mutta myös onnistunut rakentamaan oman itseni uudestaan, tulemaan paljon vahvemmaksi versioksi itsestäni. Mun mielestä paras valmentaja ei ole se, joka on päässyt huipulle, vaan se, joka on epäonnistunut kerta toisensa jälkeen. Siitä, joka on kokeillut kaiken, käynyt itse pohjalla, ja oppinut tekemällä ja kokemalla, tulee paras valmentaja. Tiedän, mistä puhun, koska elän, niin kuin opetan. Elämäni rakentuu nykyään palautumisen maksimoimiselle, ei suorituskyvyn tai selviämisen ympärille.

"Siitä, joka on kokeillut kaiken, käynyt itse pohjalla, ja oppinut tekemällä ja kokemalla, tulee paras valmentaja."

Palautuminen osaksi arkea

Mun mielestä usein painotetaan liikaa kovaa treenaamista, pilkun tarkkaa ruokavaliota, treenitehoja ja kropan loppuun asti kuluttamista. Liikaa on myös turhaa kiirettä, huonoa ajattelua ja epäedullisia tapoja. Tosi paljon puhutaan kiireestä, stressistä ja uupumuksesta, mutta jostain syystä sille ei osata tehdä mitään - ei ainakaan ennen, kun on myöhäistä. Mä haluan opettaa kaikki mun asiakkaat ennaltaehkäisemään uupumusta, jotta he voisivat välttyä mun kokemuksilta.

Mä opetan mun valmennuksissa aitoa tapojen muuttamista ja pysyvää muutosta, en sitä, miten hauislihas aktivoidaan parhaiten. Mä opetan tutkimustietoon perustuen sitä, miten muutos tehdään pysyvästi, miten parannetaan itse omaa elämänlaatua ja mikä merkitys on omalla vastuulla ja vallalla omassa elämässä. Mun tavoite on aina valmennuksessa tehdä vähemmän, mutta se mitä tehdään, tehdään pirun hyvin.

Mulla on pitkä tausta myös kuntosalilla, kamppailulajeista ja kehonmuokkauksesta, ja huolimatta tasosta, kaikkien valmennettavien kanssa prioriteetiksi otetaan palautumisen optimointi. Se ei ehkä kuulosta mediaseksikkäältä, mutta pitämällä huolta palautumisesta ja kehosta, suojaa itsensä vammoilta, loukkaantumisilta ja krooniselta uupumukselta. Näin vältytään turhilta treenitauoilta, kuntoutuksilta - ja pysytään aidosti terveinä.


Mahtavaa viikkoa just sulle! :) 

Tiia M.

Personal trainer & MindCoach

Puh. +358 405 659 603

Sähköposti: pt.tiia.m@gmail.com

PS. Ota seurantaan mut myös somessa! :) Vastailen sielläkin mielelläni kysymyksiin ja otan vastaan toiveita postauksien suhteen!

Instagram: @tiiamanninen_ #pttiiamanninen

Facebook: Tiia M.