Supraventrikulaarinen takykardia

02.02.2019

Kuinka moni on kuullut kyseisestä vaivasta/oireesta?


...en jättänyt eilen tarkoituksella blogia päivittämättä...


Terveyskirjastosta lainattu tekstin pätkä;


" Eteisperäisiä tiheälyöntisiä rytmihäiriöitä kutsutaan lääketieteessä supraventrikulaarisiksi takykardioiksi (SVT), jonka suora suomennos on "kammioiden yläpuoliset tiheälyöntisyydet". Tavallisin supraventrikulaarinen tykytys eli takykardia esiintyy kohtauksina (paroksysmaalinen takykardia, SVT), jolloin ominaista on ajoittain ilmaantuva hyvin tiheä syke, tavallisesti 140-220 kertaa minuutissa. "

Tämmöinen kohtaus kestää normaalisti noin 5 minuuttia, mulla kesti eilen puoltoista tuntia..

Eilen kun menin salille, kiinnitin huomioo et sykkeet on aika korkeella, vaikka tällä kertaa ajoin autolla sinne! Aattelin et kello vaa vähä sekoilee kun se oli vähän kohmeessa. Ekan lämmittelysetin jälkeen sykkeet oli edelleen tosi korkeella ja aattelin et oottelen hetken, ennenkun alan treenailee.

Hetken siinä ooteltuani, aloin tekee ekaa lämmittelysarjaa mut sykkeet pomppas ihan tappiin, tuntu et sydän tulee rinnasta ulos ja käsistä valu kylmä hiki, ei muutakun salilta pois ja pukkariin pötköttää.

20minuuttia siinä pötkötellessä ja välillä istuen, soitin äiskälle et nyt ei oo kaikki kunnossa, kun sykkeet pomppii miten sattuu ja heti ylös noustessa mennään taas kovaa ja korkeella. Mietiskelin vaan, että mitähän muut kanssa treenaajat miettii kun heitin eka salin puolella pötkölleen ja sit makoilen pukkarissa :D

Menin salilta sit äitille ja se soitti terveyskeskukseen mistä kävi käsky, että heti pitää lähteä sinne. Multialle en siis päässy, vaan piti Keuruulle asti ajaa. Otin sykekellon autossa pois, keskisyke näytti 60 minuutin ajalta 135 ja huippusyke 189. Kova reeni vaikka en ees tehny mitään!

Äiti on siis semmonen ihminen, kenelle soitan aina jos on semmonen olo et kaikki ei oo reilassa. Samoten mulla on ystäväpiirissä henkilö, kenelle laitan aina samantien viestiä, jos joku vähänkin mietityttää. Oonkin nimenny tän henkilön mun henkilökohtaiseksi lääkäriksi.

Kun päästiin Keuruulle, pääsin pienen odotuksen jälkeen suoraan tarkkailuun, mutta olo oli jo normaali. Kohtaus oli alkanu siis puoltoista tuntia sitten. Multa otettiin sydänfilmi, mitattiin verenpaine ja katottiin happisaturaatio, kaikki oli kunnossa. Jäin pötköttelee ja oottelee lääkäriä, että mitä sillä on kerrottavaa.

Lääkäri oli sitä mieltä, että kyseessä oli vaaraton Supraventrikulaarinen takykardia, vaikee sana :D Toisin sanoen siis rytmihäiriö.

" Nuorilla tavallisimpia sykettä nostavia rytmihäiriöitä ovat supraventrikulaarinen takykardia sekä vielä tavallisempi sinustakykardia. Mikään näistä rytmihäiriöistä ei ole välittömästi hengenvaarallinen. Vain harvinaisempi kammioperäinen takykardia on usein välittömästi vaarallinen ja siten hoitoa ja perusteellisia tutkimuksia vaativa rytmihäiriö. - Terveyskirjasto "

Kaikki siis ok, mutta kyllä tuollainen säikäyttää! Lääkärin ja valmentajan käskystä, joudun makaamaan nyt ainakin maanantaihin asti ja kyllähän sen nyt oma järkikin sanoo. Tänään aijon siis syyä hyvin ja kattoo telkkaria just nii paljon kun huvittaa!

Mites teidän viikonloppu on sujunut?


Janette